Hgcollection.no

Skal du flytte eller bare vil gjøre om noe hjemme? Du lurer kanskje på hvordan du kommer i gang og hva du bør tenke på. En måte er selvfølgelig å ta hjelp av en interiørarkitekt som enten kommer hjem til deg eller som du sender bilder til og han så gir deg forslag. Hvis du i stedet vil gjøre det selv, vil vi gi deg noen tips på stabelen her for å komme i gang.

 

Bruk forskjellige programmer eller bare maling og ord for å finne bilder av interiør du liker og klipp noen ting sammen for å se om de passer sammen. På denne måten kan du få en oversikt over om for eksempel teppet du liker vil passe sammen med putene du har valgt.

 

Jeg vil gjerne gi deg noen tips nedenfor om hvordan du kan tenke på interiørdesignet ditt:

 • Lag ordre – invester i lagring
 • Dekorer personlig – start med det grunnleggende
 • Skap plass
 • Lys og belysning
 • Pynt med farger

Lag ordre - invester i lagring

Lagring, oppbevaring, oppbevaring! Dette er nok noe av det viktigste i et hjem. Når alle ting har sin plass, blir det mye lettere å holde rent og få et fint hjem. Gjennomgå hvor mye lagringsplass du har og hva som må lagres.

 

Her er noen eksempler på ting som må lagres:

 • En gang i året ting eks: juleting og påskepynt
 • Yttertøy, sko, hansker, luer osv. Oppbevaring av de som skal være tilstede og de som skal plukkes bort for sesongen.
 • På vaskerommet; rengjøringsmidler, vaskemidler, støvsugere, filler m.m.
 • Ting du trenger litt av og til f.eks: batterier, plaster, lommetørklær, medisiner (ikke daglig medisin men f.eks smertestillende, nesespray etc)
 • Sengetøy og håndklær
 • Vaser – i tilfelle du får blomster en dag
 • Spill, håndverk, hobbymateriell m.m.
 • Blyanter og papir (ja de trengs fortsatt noen ganger)
 • Viktige papirer
 • Kabler og ladeledninger

 

Dette er noen eksempler på hva de fleste har til oppbevaring som trenger sin plass. En ting som er viktig er å alltid tenke mer enn du har. Lag ekstra oppbevaringsplass og gjerne en tom boks, plass på hylla fordi du kanskje har glemt noe som også trenger en plass.

 

Lagring kan skjules hvis du har mulighet. Skal du ha det foran kan du ha fine skuffer som du kan dele ting i slik at alt får sin plass. Tenk på den ubrukte plassen som for eksempel ødelegger døren – sett opp hylle og fine skuffer og vips så har du ekstra oppbevaringsplass.
Trenger du flere tips finnes det mange dokumentarer eller youtube-klipp hvor du får lagringstips fra fagfolkene.

Dekorer personlig – start med det grunnleggende

Ikke tenk at hjemmet ditt skal se ut som et interiørmagasin. Det er greit, men det er kanskje ikke deg. Tenk på hva du liker og ønsker. Hvilke farger liker du? Bruk gjerne en aksentfarge og pynt med. Du kan for eksempel velge puter, krukker og småting i én farge samtidig som du har en mer nøytral farge på vegger og møbler. Da kan du enkelt endre farge om du ønsker det.

 

Derimot er det lurt å ta ut svingene og også ha andre farger enn hvitt på møbler og vegger. Tenk på hva du er komfortabel med og test. Det viktigste er at du vil føle deg komfortabel i hjemmet ditt.

Skap plass

For å skape litt plass i rommet er det noen enkle tips du kan gjøre. Plasser for eksempel sofaen et stykke unna veggen og heng opp individuelle hyller i stedet for en lukket bokhylle.

Lys - och belysning

Lys er utrolig viktig for å få den hjemmekoselige følelsen. Mange glemmer belysning når de pynter. Du henger en taklampe og kanskje en ekstra liten lampe på et bord. Ha gjerne mange små lyskilder. Spesielt i stua er det viktig med mange lyskilder som kan skape den koselige hjemmekoselige følelsen. I en stue sies det vanligvis at fem lyskilder er tilstrekkelig. Sett gjerne belysning i hjørnene hvis du har et lite rom.

 

Tenk også på hvilken lyspære du bruker. Det er stor forskjell på de ulike styrkene og fargene som er tilgjengelig. Husk å ha lavere intensitet på de små lampene så de ikke gir for sterkt lys. En ting som også er viktig å huske på i en stue er at det ikke er noen lyskilde rett bak TV-en da dette kan sees på bildet, noe som kanskje ikke er ønskelig når du skal se filmen eller serien din.

Pynt med farger

Den har vært veldig hvit og beige i interiøret lenge. Men fargen begynner å komme tilbake. Hvert år er det et par farger som er inne. Hvis du derimot ikke har lyst eller ork til å skifte interiør hvert år for å følge den siste trenden, kan du heller tenke på hvilken farge du liker.

 

Noe som også har kommet mer og mer nå er fargen på møbler. Her er det viktig å tenke på om du blir lei av fargen eller ikke. Du vil kanskje ikke bytte ut møbler så ofte, så det er viktig at du har glede av disse over lengre tid. Men det er både fint og morsomt å blande i farger selv på møbler eller vegger.

 

Det er vanlig å ha en aksentfarge. Dette kan være en skarpere farge, matt farge eller om du ikke liker farger men er mer for beige og hvitt kan du blande inn litt brunt for å brekke av.

 

Det finnes mange sider på nett hvor du kan teste farger sammen og se hva som passer.